
 
 

FEDERAL HEALTHCARE REFORM: 
PATIENT PROTECTION AND AFFORDABLE CARE ACT  
REQUIRED EMPLOYER NOTICE INFORMING EMPLOYEES OF 
EXCHANGE 

On May 8, 2013, the Department of Labor (“DOL”) issued guidance and a model notice for employers to 
use in fulfilling their requirement to notify their employees about their options for healthcare coverage under 
the Affordable Care Act (“ACA”).   The questions below are intended to provide information about the 
requirements. 

Q1: What is the notice requirement for employers? 
 

The ACA requires employers to provide a one-time notice to employees informing them of 
coverage options available through their state’s Exchange.  Employers must provide a notice 
to each employee, even if the employee is not currently enrolled in the employer’s plan, and 
regardless of the part-time or full-time status of the employee. 
 

Q2: Which employers are impacted? 
 

The notice requirement applies to employers who are subject to the Fair Labor Standards 
Act (“FLSA”).  In general, the FLSA applies to businesses that employ one or more 
employees who are engaged in, or produce goods for, interstate commerce with an annual 
volume of business exceeding $500,000.  Regardless of the volume of business, the FLSA 
specifically covers the following entities:  hospitals; institutions primarily engaged in the care 
of the sick, the aged, mentally ill, or disabled who reside on the premises; schools for 
children who are mentally or physically disabled or gifted; preschools, elementary and 
secondary schools, and institutions of higher education; and federal, state and local 
government agencies. 

 
Q3: What is the required content for the notice? 
 

The notice must include the following required content:  
• information regarding the existence of the Exchange;  
• contact information and description of the services provided by the Exchange; 
• information that the employee may be eligible for a premium tax credit under section 

36B of the Internal Revenue Code if the employee purchases a qualified health plan 
through the Exchange; and 

• a statement informing the employee that if the employee purchases a qualified health 
plan through the Exchange, the employee may lose the employer contribution (if 
any) to any health benefits plan offered by the employer, and that all or a portion of 
such contribution may be excludable from income for Federal income tax purposes.  

 
Q4: Is there a “model notice” employers can use? 
 

Yes.  The DOL has issued a notice employers can use on www.dol.gov/ebsa/healthreform.   
There is one model for employers who do not offer a health plan and another model for 
employers who offer a health plan to some or all employees.  Employers are not required to 
use the model notice; they are required only to provide a notice that meets the content 
requirements described above.  
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Q5: When must the notice be sent out? 
 

Before October 1, 2013, employers are required to provide the one-time notice to current 
employees no later than October 1, 2013. The notice is required to be provided 
automatically, free of charge. 

 
Beginning October 1, 2013, employers are required to provide the notice to each new 
employee at the time of hiring.  For 2014, the notice must be provided within 14 days of an 
employee’s start date. 
 

 
Q6: Can I email the notice to my employees? 
 

The notice may be provided electronically if the requirements of the Department of Labor’s 
electronic disclosure safe harbor at 29 CFR 2520.104b-1(c) are met. 
 

 
Reference:  DOL Technical Release No. 2013-02 at http://www.dol.gov/ebsa/newsroom/tr13-02.html  
 

 
 
 
 
 
 

This summary is provided for informational purposes only and is not intended as legal advice.  Please consult your legal 
advisor for additional information. 

http://www.dol.gov/ebsa/newsroom/tr13-02.html#footnotes

